לפתוח צוהר אל עולם הרגשות

תמונות איכות נמוכה2
הבנת סיטואציות חברתיות קשורה בקשר הדוק עם הבנה רגשית

הבנת סיטואציות חברתיות קשורה בקשר הדוק עם הבנה רגשית, ולשם כך חשוב לפתוח צוהר אל עולם הרגשות.

התנהגת חברתית היא, למעשה, ביטוי של סך היכולות הרגשיות-חברתיות של הילד, ותלויה ביכולות קוגניטיביות מולדות התפתחותיות המאפשרות ניתוח סיטואציה ופרשנות של סיבה ותוצאה, כמו-גם יכולות רגשיות הכוללות: הכרת עולם הרגשות, ביטוי רגשי, וויסות רגשי, והבעה והבנה רגשית. כעת נפתח צוהר אל עולם הרגשות.

הקשר בין הכשירות החברתית לבשלות הרגשית, נובע מכמה סיבות:

  • קיימים קשרי גומלין בין מיומנויות רגשיות ליכולות חברתיות, מחד, קשרים חברתיים יוצרים הזדמנויות לאימון בהבנה והבעה רגשית, ומאידך, הבנה רגשית חיונית להשתלבות חברתית.
  • לא ניתן כמעט להתייחס לרגשות ללא זיקה לאירועים שהם שזורים בהם. הרגשות השונים שאנשים חווים קשורים לאינטראקציה בינם לבין אנשים נוספים.
  • דחייה חברתית קשרוה לעיתים קרובות לקשיים בוויסות רגשי, כגון: החצנת יתר או הפנמת יתר של רגשות. הקושי לווסת רגשות מחבל ביצירה ושמירה על קשרים חברתיים.
  • ניתוח סיטואציה קשור בזיהוי שפת הגוף של הזולת. קושי בזיהוי עלול לגרום לפרשנות שגויה של סיטואציה חברתית, וקבלת החלטות שגויות כיצד להתנהל במערכות החסים החברתיות.
  • הבעה רגשית מאפשרת תקשורת בינאישית תקינה ושמירה על מערכות יחסים.

בואו נצלול אל עולם הרגשות, ונבין מה כוללת כשירות רגשית?

הרחבת רפרטואר הרגשות (אוצר המילים הרגשי), הבנת מהות הרגש ע"י זיהוי רגשות באירועי החיים, זיהוי ושימוש נכון בשפת גוף, וזיהוי התחושות הפיזיולוגיות הנלוות לרגשות.

היכולת לווסת את הביטוי החיצוני של הרגשות, נקראת יכולת וויסות רגשי.

סקרים בדקו את השפעת התנהגות ללא ויסות רגשי, על דחיה חברתית. נמצא שילדים מתקשים לשלב בחברה ילדים עם קושי בוויסות רגשי. הילדים הללו נמצאים מחוץ למעגל החברתי.

כדי לעזור לילדים עם קושי בוויסות רגשי, עלינו בראש וראשונה להאמין שהם מסוגלים לעשות סובלימציה (= עידון) של הביטוי הרגשי שלהם.

דבר שני, צריך לערוך היכרות עם עולם הרגשות שלנו ושל ילדינו. נרחיב את רפרטואר הרגשות שלנו, נלמד לזהות ולשיים אותם, ונזהה ונביע רגשות גם באופן לא מילולי.

בשלב שני ננסה לזהות את המחשבות המנהלות אותנו. אותן מחשבות הגורמות לנו להרגיש את הרגשות בעוצמות גבוהות כל כך. אם נבין מה משפיע על הרגשות שלנו, נוכל, באופן מתוכנן ומודע, גם לנהל אותם טוב יותר.

הרגשות הן ה"תבלין" לחיים. הם מנהלים אותנו ועוזרים לנו לקבל החלטות מפרספקטיבה רחבה יותר. הרגשות גם שומרים עלינו: מה היינו עושים ללא תחושת פחד? איך היינו שומרים על זכויותינו ללא תחושת כעס? וכו'.

אולם, מה קורה כשהרגשות "משתלטים" עלינו? "המחטף" הזה של הרגשות (זעם, חרדה, וכ"ו) הורס לנו מערכות יחסים. האם ניתן להשתלט עליו? מהם האיתותים המוקדמים ל"סופה" המתקרבת? ואיך נוכל להקנות לילדים את המיומנות החשובה של וויסות רגשי?

אכן, ניתן לחזות "מחטף" רגשי, ואף ניתן לסגל הרגלי חשיבה שעשויים לעזור לנו ולילדינו להתמודד בצורה יעילה על קושי בוויסות רגשי. לשם כך, חשוב לפתוח צוהר אל עולם הרגשות.

הבנת סיטואציות חברתיות קשורה בקשר הדוק עם הבנה רגשית
דילוג לתוכן