טיפים להורים כמאמנים בכישורים חברתיים
הורים הם מאמנים טבעיים של ילדיהם בכישורים חברתיים, ההורים מוכנים להתמסר לילדיהם, מכירים אותה יותר טוב מכל אחד אחר, ואמינים על ילדיהם. ילדים נוטים לקבל מהוריהם נורמות התנהגות, נטיות ואף תפיסות עולם. הלמידה הטובה ביותר היא כמובן ע"י חיקוי. מכל האמור לעיל מובן שהורים יכולים לשמש כמאמנים של ילדיהם בכישורים חברתיים.
להלן מספר טיפים להורים כמאמנים:
תחושת השייכות היא צורך בסיסי, קיומי כמעט. ילד שמרגיש שייך מרגיש בטוח להתקדם בכל תחום, יש לו מוטיבציה לעשייה, הוא מרגיש בעל ערך ויש לו אמון במסוגלות העצמית שלו. תחושת השייכות של הילד מתחזקת כשהוא חש שהוא תורם לחברה בה הוא נמצא. חשוב להיעזר בילד במה שרק ניתן ולתת לו הרגשה ש"אי אפשר בלעדיו".
תקשורת בין אישית מבוססת על תקשורת לא מילולית יותר מאשר על שפה מילולית. לדוגמה: "כמים הפנים לפנים" – כשאנו מאירים פנים לחברה היא חשה שטוב לה בחברתנו.
מהן המיומנויות החברתיות הבסיסיות שהורים יכולים לאמן את ילדיהם?
במאמר זה נסקור את המיומנויות החברתיות הבסיסיות שהורים יכולים לאמן את ילדיהם:
אנשים אוהבים להיות בחברת אנשים שמחים.
אנשים אוהבים את שמם וכשקוראים להם בשמם הם מרגישים שמתייחסים אליהם במיוחד, תחושת הייחודיות מחמיאה ויוצרת קירבה.
קשר עין הוא האבחנה הברורה שקיימת תקשורת, העדר קשר עין מאפיין קשיי תקשורת. אנשים שלא שומרים על קשר עין נתפסים כאנשים מנוכרים, מתנשאים או אפילו לא אמינים. חשוב ללאמן את ילדים לשמור על קשר עין. ניתן לעשות זאת כמובן ע"י מתן דוגמה אישית.
חברות נרקמת סביב תחושת שייכות הנרכשת ע"י מכנה משותף, ואינה נפגמת מטעויות חברתיות. ככל שאנו יודעים יותר על החברה כך אנו מרגישים יותר קרובים. כדי להרחיב את מעגל החברים יש לאתר ילדים הגרים בקרבה גאוגרפית או ילדים שלהם מכנה משותף: משתתפים בחוגים משותפים או עם רקע דומה.
ערנות סביבתית – חשוב לשים לב למה שקורה בחברה לפני שיוזמים קשר: לדוגמה, לפני שילדה מנסה להשתלב בשיחה, עליה לעצור ולבחון את האווירה – האם הן פנויות? מי המנהיגה? במה משחקים? על מה מדברים? ערנות סביבתית עוזרת לקלוט את הנורמות המקובלות, הדפוסים המאפיינים את החברה, ועוד פרטים הרלוונטיים לקריאה נכונה של המפה החברתית.
בסדנאות הילדים לפיתוח כישורים חברתיים אנו מתרגלים את קריאת המפה החברתית ויוזמה חברתית דרך המשחק החברתי וכלים טיפוליים מגוונים.
המשך בשבוע הבא בעז"ה…